فردین آقابزرگی درباره نوسانات روزهای اخیر بازار سرمایه، به خبرنگار شهرآرانیوز گفت: برخی از فعالان بازار سرمایه بهخصوص افراد غیرحرفهای درباره نوسانات اخیر بورس بنا به دلایل مختلف ازجمله حدسیاتی مبنی بر حمله به تأسیسات اتمی کشور یا مذاکرات و مصالحه بین ایران و غرب، تحولات منطقه و... نگران شدهاند و شاهد بازاری منفی در چند روز اخیر بودهایم.
وی افزود: نوسانات در بازارهای مالی بسیار طبیعی است و از طرفی باید دید که آیا نوسانات بازار سرمایه در مقایسه با سایر بازارها در شرایط بیشواکنشی بوده یا طبیعی و سیستماتیک است و مانند سایر بازارها به حرکت خود ادامه میدهد؟
وی با اشاره به اینکه بازارهای ارز، طلا، خودرو و مسکن نیز از نوسانات در امان نبودهاند، ادامه داد: وضعیت اقتصادی کشور، قطعی برق و گاز و کاهش محسوس میزان تولید و فروش شرکتها، چشمانداز فروش شرکتهای صادراتمحور را در ابهام فرو برده است.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به سختگیریهای احتمالی دولت جدید آمریکا علیه ایران بیان کرد: این موضوع تا به الان کمترین اثر منفی را بر بازار سرمایه گذاشته است.
وی تأکید کرد: کاهش پی برای بازار از چهار سال گذشته از ۳۷ به ۷، کاهش ارزش دلاری بازار از ۳۳۰ میلیارد دلار به کمتر از ۱۳۰ میلیارد دلار و کاهش فاصله ارز دولتی و ارز آزاد که منجر به افزایش حاشیه سود عملیاتی شرکتها شده، از جمله عواملی است که بر بازار سرمایه اثر مستقیم داشته است.
آقابزرگی ادامه داد: هر چند مسبب اصلی این عوامل، افزایش قیمت ارز دولتی و حذف برخی یارانهها یا سیاستهای کلی ارزی کشور است که منجر به کاهش قدرت خرید مردم یا افزایش سطح عمومی قیمتها شده، اما این موضوع با افزایش تورم، سود شرکتها و صنایع را نیز افزایش داده است؛ به این معنا که اگر برای مثال قیمت مسکن و خودرو افزایش پیدا کرده، شرکتهایی که در این دو حوزه فعالیت دارند، قطعاً سودشان افزایش پیدا کرده است؛ بنابراین کشش قیمتی در مسکن و خودرو، باعث ایجاد رکود در این بازارها شده است.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: این افزایش تورم عمومی در بورس موجب افزایش سود و حاشیه سود عملیاتی شرکتها در میانمدت دوساله و پنجساله شده است.
وی میزان بازدهی را شاخصه دیگر مقایسه بازارهای مالی دانست و عنوان کرد: در چند سال اخیر، بازارهای مسکن، خودرو، ارز و طلا بازدهی بیشتری نسبت به بورس داشتهاند. اما اکنون بورس در کانال ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد قرار داشته و بازدهی کمتر از ۳۰ درصدی دارد؛ بنابراین این بازماندگی بورس از سایر بازارها، معیار دیگری است که جذب سرمایه و حرکت نقدینگی به بازار سهام را تأیید میکند.
آقابزرگی با تأکید بر اینکه اصلاح قیمتی و نوسان فعلی قیمتها در بازار سهام امری طبیعی است، گفت: بازار تا پایان سال جاری به روند مثبت و منفی خود ادامه خواهد داد و مرز ۳.۵ میلیون واحد برای شاخص کل در انتهای سال پیشبینی میشود.
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از تکنیکالیستها مقاومت ۳ میلیون واحد را نقطهای بحرانی برای بورس میدانند. در حالی که بورس تا این سطح پیش رفت. اما به نظر من، متغیرهای اقتصادی و عوامل اثرگذار اقتصادی برایند مثبت بورس را تأیید میکنند.